Ce trebuie să știi despre implanturi dentare
Sănătatea cavității bucale este cu siguranță unul dintre aspectele care ne preocupă. Indiferent de vârstă, ne dorim să avem dinți impecabili și scutiți de probleme majore.
Un prim pas pentru a ne asigura că nu avem nevoie de intervenții stomatologice complexe este menținerea unei igiene orale adecvate și frecventarea cabinetului stomatologic pentru controale de rutină.
În egală măsură există și situația în care este este necesar să treci pragul dentistului pentru a beneficia de implanturi dentare.
Ce sunt implanturile dentare?
Procedura de implantologie constă într-o intervenție chirurgicală prin intermediul căreia se creează o rădăcină artificală în osul maxilar, rădăcină ce urmează să sprijine viitorul dinte. Implantul dentar este în fapt o piesă din titan pur, de cele mai multe ori sub forma unui șurub. Restaurarea completă a dinților se obține prin inserarea implantului și aplicarea unei coroane dentare.
Când ai nevoie de implanturi dentare?
Cauzele pentru care poți avea nevoie de implanturi dentare sunt diverse:
- Accident în urma căruia ai pierdut unul sau mai mulț dinți;
- Dinți netratabili, ce trebuie extrași;
- Fracturi ale rădăcinii dinților;
- Afecțiuni paradontale grave, soldate cu caderea dinților sau mobilitate dentară puternică;
- Alte problemele dentare ce nu se pretează altor soluții medicale.
Cine poate beneficia de implanturi dentare?
Orice persoană care se regăsește într-una dintre situațiile descrise anterior poate beneficia de implanturi, singura condiție fiind să aibă o stare de sănătate generală optimă. Având în vedere că este vorba despre o intervenție chirurgicală, un asemenea tratament este contraindicat persoanelor care suferă de anumite boli cronice și femeilor însărcinate.
Totodată, eficiența unui implant dentar depinde foarte mult și de starea de sănătate a cavității bucale. Prin urmare, există câțiva factori care afectează în mod direct posibilitatea de a fi supus intervenției chirurgicale sau nu:
- este esențial ca osul maxilarului să poată susține viitorul implant;
- gingia trebuie să fie îndeajuns de sănătoasă pentru a feri maxilarul de eventuale infecții.
Cum se efectuează procedura de implantologie dentară?
Înainte de efectuarea oricărei intervenții, primul pas constă într-o consultație, astfel încât implantologul să poată evalua starea de sănătate a cavității bucale. Ulterior, este necesar să efectuezi un set de analize pentru a te asigura că nu există probleme în a apela la o astfel de procedură.
Odată confirmată starea ta de sănătate, poți beneficia de intervenția chirurgicală. De menționat este faptul că durata acesteia variază, în funcție de complexitatea implantului și de numărul de dinți ce trebuie înlocuiți. Dupa realizarea implantului, medicul implantolog îți va îndepărta firele de sutură la un anumit număr de zile optim, urmând ca tu să treci printr-o etapă de acomodare, pentru a vedea cum se adaptează implantul organismului și reciproc.
În etapa finală, va fi efectuată protezarea implantului, constând în lucrări protetice fixe sau proteze pe implanturi, în funcție de nevoile tale.
Ulterior, este indicat să menții în continuare o igienă orală corespunzătoare și să mergi în mod regulat la consulturi de rutină, o dată la șase luni.
Care sunt beneficiile implanturilor dentare?
Intervențiile chirurgicale de tipul acesta contribuie la estetica dentiției tale astfel încât să poți avea o viață socială fără impedimente. De asemenea, un astfel de tratament este rezistent pe termen lung, contribuind la menținerea funcționalităților optime ale oaselor maxilarului.
Mai mult, vei resimți un confort asemănător dinților naturali ceea ce înseamnă că masticația și vorbirea se vor îmbunătăți semnificativ.
Lasă-ne un comentariu