3 modalități de a-ți păstra dinții sănătoși în timpul tratamentului cu aparat dentar
Este binecunoscut faptul că igiena dentară ne scutește de probleme majore ale cavității bucale și ne ajută să ne menținem dinții sănătoși.
Îngrijirea dentiției reprezintă un proces ce ne este familiar tuturor, însă în cazul persoanelor care poartă aparat dentar, o igienă corespunzătoare este mai riguroasă decât în mod obișnuit.
Dacă vrei să obții un zâmbet perfect cu ajutorul tratamentului ortodontic sau deja ți-a fost aplicat un aparat fix ori mobil, te invităm să descoperi care sunt cei mai importanți 3 pași ai îngrijirii orale, pe durata tratamentului ortodontic.
Având în vedere că purtarea aparatului dentar facilitează depunerea resturilor alimentare și a plăcii dentare, cauzând pătarea dinților, afectarea smalțului ori boli gingivale, este important să acorzi o atenție sporită îngrijirii orale.
Periajul dentar corect
Pentru a te asigura că eviți apariția diverselor probleme ale dentiției și că tratamentul cu aparat dentar este eficient, este esențial să-ți periezi dinții după fiecare masă.
Dat fiind faptul că brackeții și arcurile care susțin aparatul dentar limitează periajul pe toată suprafața dintelui, acesta nu este de-ajuns.
Odată curățați dinții atât pe exterior, cât și pe interior, cu ajutorul unei periuțe normale, indicat este să folosești și o periuță interdentară.
Aceasta este de dimensiuni reduse și special concepută pentru a putea îndepărta resturile alimentare de o parte și de alta a brackeților, întrucât poate fi folosită pe sub arcul care susține aparatul.
În egală măsură, este recomandat să folosești și ață dentară cel puțin o dată pe zi, fiind singura metodă de a curăța spațiile interdentare.
Igiena orală în cazul purtătorilor de aparat dentar mobil este asemănătoare, excepție făcând periuța interdentară.
Totodată, igienizarea aparatului mobil este în egală măsură de importantă. Prin urmare, asigură-te că îl cureți de câte ori îl îndepărtezi, folosind o periuță diferită față de cea cu care te speli, insistând la nivelul implantului, acolo unde placa bacteriană și tartrul se depun facil.
La un interval de 5-7 zile este indicat să lași aparatul într-un pahar cu apă amestecată cu o tabletă specială pentru igienizare.
Dușul bucal este o metodă modernă de curățat dinții pentru purtătorii de aparat ortodontic fix.
La finalul periajului, clătește gura timp de cel puțin 30 de secunde, folosind apă de gură.
De menționat este faptul că dacă aparatul dentar este prevăzut și cu elastice intraorale, trebuie să le îndepărtezi înainte de efectuarea periajului și să le atașezi după finalizarea acestuia.
Alimentația
Dat fiind faptul că resturile alimentare se depun mai ușor în timpul tratamentului cu aparat dentar și că unele alimente pot deteriora aparatul, este necesar să fii atent la tipul de mâncare pe care o consumi.
În consecință, medicii recomandă evitarea produselor zaharoase sau care conțin amidon, întrucât favorizează depunerea plăcii bacteriene.
Consumul excesiv de băuturi acide sau suc de fructe facilitează eroziunea dinților, de aceea este bine să le consumi în cantități moderate.
Mai mult, evită gustările lipicioase precum bomboanele, caramelele sau guma de mestecat, fiind dificil de îndepărtat de pe aparat.
De asemenea, este indicat să ai grijă și la alimentele dure precum morcovii sau merele, deoarece pot provoca ruperea brackeților.
Nu în ultimul rând, varianta cea mai adecvată de a consuma diverse alimente în această perioadă este să le rupi sau să le tai în bucățele mărunte.
Igienă dentară profesională
Chiar dacă respecți toate indicațiile privind realizarea unui periaj corespunzător în timpul tratamentului ortodontic, este necesar să beneficiezi și de un periaj profesionist.
O dată la 3 luni este indicat să apelezi la medicul dentist pentru a-ți recomanda soluțiile de igienă dentară profesională adecvate pentru tine.
Vei evita în acest mod problemele majore ale dentiției.
Lasă-ne un comentariu