Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici.
OK
0723 137 978
0239 616 036
L -V: 8:00 – 20:00
S: 9.30 – 12.00
Bdul. Independentei,
nr. 216, Braila
Programează-te
acum!
Articole   -   Ortodontie

9 semne că ai putea avea nevoie de aparat dentar

9 semne că ai putea avea nevoie de aparat dentar

 

Problemele ortodontice, dacă nu sunt abordate din timp, pot reprezenta un mare pericol pentru sănătatea orală. Sunt recomandate consulturile stomatologice regulate, o dată la 6 luni, maxim 1 an, pentru a determina dacă există probleme iminente. Copiii, în perioada erupțiilor dentare,  necesită consulturi o dată la 3 luni, deoarece în cazul lor, dantura este în continuă modificare iar cariile avansează foarte rapid.

Dacă în urma consultului stomatologic, medicul tău sau medicul pedodont al copilului tău constată că ai probleme ortodontice, te vor direcționa către medicul ortodont. În cadrul clinicii Stelidental există o echipă medicală multidisciplinară, astfel încât nu trebuie să mergi în altă locație pentru tratamente ortodontice.

În cazul în care nu ai mai fost de ceva timp la medicul stomatolog, sau ai fost, dar totuși consideri că e posibil ca o problema să fi rămas nedetectată, tu observând că ai o problemă de aliniere a dinților, iată principalele semne care îți pot spune dacă ai nevoie de tratament ortodontic.

 

1. Dinți înghesuiți

 

Dinți înghesuiți

 

Înghesuirea dentară ar fi primul răspuns la întrebarea de ce sunt necesare aparate dentare. Deși este populară printre copii, această problemă de aliniere dentară apare și la adulți. Când este prezentă, de cele mai multe ori se datorează faptului că nu a fost suficient spațiu în gură pentru ca toți dinții să erupă în poziție normală. Lipsa unui spațiu adecvat pentru dinți va duce la afectarea unora dintre ei de către carii dentare.

În timp, problema se agravează. Se va ajunge la un punct în care anumite sarcini simple, cum ar fi folosirea aței dentare sau periajul devin complicate și vor necesita mult timp și efort. Devine imposibil să îți cureți toți dinții, acest fapt ducând la acumularea de bacterii, care în timp degradează dintele. Mirosul neplăcut al gurii, gingivita și pierderea osoasă din jurul dinților sunt consecințele unei igiene dentare defectuoase.

Rezolvarea acestei probleme cât mai devreme, conduce la îmbunătățirea igienei dentare, la minimizarea riscului de îmbolnăvire a gingiilor și la eliminarea mirosului neplăcut.

Este posibil ca doar aparatul dentar să nu creeze suficient spațiu pentru alinierea corectă a dinților, caz în care se recomandă extracția dentară.

 

2. Suprapunerea dinților (overbite)

 

Suprapunerea dinților (overbite)

 

Când unii oameni zâmbesc, nu poți să nu observi că dinții lor s-au suprapus unul pe altul orizontal sau vertical. Aceasta se numește supraocluzie și este o modalitate de a determina dacă sunt necesare aparate dentare.

Dacă dinții din față ies în afară, acoperind dinții de jos, ar trebui să te adresezi unui medic stomatolog ortodont.

De ce sunt necesare aparate dentare pentru suprapunerea dinților? Suprapunerea exagerată a dinților crește șansele ca dinții din față să sufere traume, să fie supuși fracturilor și provoace dureri. Dinții de jos sunt supuși tocirii accelerate. De parcă acest lucru nu este suficient, o supraocluzie conduce la complicații și reduce șansele unor lucrări de restaurare dentară de succes, cum ar fi fațete dentare și coroane. Acesta este motivul pentru care ar trebui să vizitezi  un ortodont cât mai curând posibil.

 

3. Ocluzia încrucișată (crossbite)

 

Ocluzia încrucișată (crossbite)

 

În afară de suprapunerea verticală și orizontală a dinților, uneori se întâlnește o mușcătură încrucișată, caracterizată prin faptul că dintele inferior opus este în fața dintelui superior. Această problemă necesită, de asemenea, corecție, deoarece, atunci când este lăsată netratată, poate crea anumite probleme, cum ar fi uzura excesivă sau fracturile dinților. De asemenea, vor exista șanse sporite de retragere a gingiei dinților afectați.

În astfel de cazuri, ar putea apărea și creșterea asimetrică a maxilarului.

 

4. Ocluzie inversă (underbite)

 

Ocluzie inversă (underbite)

 

O dimensiune disproporționată a maxilarului este principala cauză a ocluziei inverse. Această problemă face ca toți dinții frontali superiori să fie în spatele dinților frontali inferiori. S-ar putea să nu pară o mare problemă până când nu vei realiza într-o zi că aspectul facial este foarte dezechilibrat.

O altă problemă asociată este îmbătrânirea accelerată a feței și dificultatea de a mesteca sau a mușca din mâncare. Ca atare, este absolut necesar aparatul dentar, pentru obținerea unei ocluzii corecte.

 

5. Ocluzie deschisă (openbite)

 

Ocluzie deschisă (openbite)

 

Un alt semn că este posibil să ai nevoie de aparat dentar este faptul că dinții din față superiori nu îi ating pe cei inferiori. Această afecțiune este numită ocluzie deschisă. O mușcătură deschisă poate duce la dificultăți de alimentație și este, de asemenea, asociată cu probleme de vorbire.

Recomandarea în acest caz este este o vizită la ortodont, pentru a corecta problema.

 

6. Diastemă (strungăreață)

 

Diastemă (strungăreață)

 

Unii oameni au spații mari între dinți. Aceste spații sunt adesea provocate de aglomerarea altor dinți sau obiceiuri pe care le-ați dezvoltat în copilărie, cum ar fi suptul sau mestecarea necorespunzătoare a lucrurilor.

Tratamentul cu aparat dentar va duce la alinierea corectă a dinților și va elimina spațiile dintre aceștia.

 

7. Apnee în somn

 

Apnee în somn

 

Oamenii se trezesc dimineața simțindu-se obosiți, ceea ce determină nevoia de a dormi în timpul zilei. Aceasta se numește apnee în somn și este o problemă de sănătate orală. Afectează persoanele pe fondul prezenței tulburărilor căilor respiratorii.

Această condiție necesită aplicarea unor aparate dentare care în timp vor repoziționa maxilarele și vor oferi o soluție fiabilă la problema fluxului de aer. Calea aeriană trebuie să se lărgească pentru a permite să curgă mai mult aer. Aparatele dentare oferă soluții pe termen lung, în astfel de cazuri.

 

8. Durere de maxilar recurentă

 

Durere de maxilar recurentă

 

Când deschideți sau închideți maxilarul și experimentați dureri constante, este imperativă o vizită la medicul ortodont. Un ortodont te va examina și va determina cauza problemei. Deseori, cel mai bun mod de acțiune va fi montarea unui aparat dentar, pentru a readuce maxilarul la funcționalitatea corectă.

 

9. Dinții se uzează puternic

Substanțele chimice și igiena orală necorespunzătoare, printre altele, pot fi cauze ale uzurii dinților, manifestată prin tocire vizibilă.

Dinții se tocesc în timp, dar aspectul tocit al dinților, în cazul în care nu ești o persoană în vârstă, este un indicator al ocluziei greșite. Măsura corectivă este utilizarea aparatelor dentare. Un ortodont te va examina mai întâi și va determina care este cauza principală, înainte de a sugera utilizarea aparatelor dentare.

 

Unele lucruri din viață nu pot fi corectate, dar zâmbetul și aspectul facial pot fi corectate. De ce să suferi din cauza alinierii greșite a dinților sau din cauza unei probleme simple care poate fi rezolvată cu un aparat dentar?

Dacă te confruntați cu unul dintre semnele de mai sus, îți oferim soluții moderne, rapide și foarte estetice de îndreptare a dinților și corectare a ocluziei.

Programează-te cât mai curând la ortodontul nostru și vei avea ocazia să observi cum zâmbetul tău, de care ești nemulțumit, se transformă pe zi ce trece, într-un zâmbet frumos și fermecător.

SteliDental Brăila

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.