Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici.
OK
0723 137 978
0239 616 036
L -V: 8:00 – 20:00
S: 9.30 – 12.00
Bdul. Independentei,
nr. 216, Braila
Programează-te
acum!
Articole   -   Pedodonție

Cum se îngrijesc corect dinții de lapte

Cum se îngrijesc corect dinții de lapte

 

În timp ce a avea un copil mic este o bucurie, marile bucurii vin cu mari responsabilități.

Vrei să te asiguri că bebelușul sau copilul tău mănâncă alimente potrivite, doarme suficient și are timp de joacă, se dezvoltă corect și multe altele.

Cu această lungă listă de lucruri care te ajută să îți menții copilul sănătos și fericit, poate fi ușor să treci cu vederea sănătatea orală.

La urma urmei, copilașul tău are doar câțiva dinți, contează cu adevărat îngrijirea lor? Oricum își va pierde dinții de lapte, nu?

 

Din păcate, lucrurile nu stau chiar atât de simplu. De fapt, ideea că dinții de lapte nu contează pentru că îi va pierde oricum, este un mit frecvent întâlnit, care ar putea afecta sănătatea copilului tău.

 

De ce sunt dinții de lapte importanți

Pentru bebeluș, dinții primari (de lapte) sunt primul lui set de dinți. Dinții unui bebeluș încep să erupă între 6 și 10 luni, astfel încât copilul va avea, până la vârsta de 3 ani, toți cei 20 de dinți de lapte.

 

Îngrijirea dinților de lapte ai copilului este importantă pentru sănătatea și dezvoltarea sa generală. Aceștia îl ajută:

  • Să mestece alimente. Copiii trebuie să mănânce alimente sănătoase în fiecare zi pentru a crește și a fi puternici. Copiii cu carii dentare sunt mai puțin susceptibili de a mânca alimente crocante, cum ar fi fructe și legume proaspete. Alimentația corectă și variată asigură sănătate și o greutate normală;
  • Să vorbească clar. Copiii care pierd dinții de lapte prematur pot avea probleme cu reproducerea anumitor sunete. Acest lucru poate face dificilă înțelegerea copilului, cauzând și frustrări acestuia. Un copil poate avea nevoie de logopedie pentru a remedia problemele de vorbire care se pot dezvolta din cauza lipsei dinților;
  • Să păstreze spațiu suficient pe arcade pentru dinții permanenți. Dinții de lapte păstrează spațiu disponibil pentru dinții permanenți care cresc în maxilar. Dacă un dinte de lapte se pierde prea devreme, alți dinți care sunt deja erupți vor tinde să ocupe acel spațiu, încercând în mod natural să refacă integralitatea masticației. Astfel, mișcarea lor poate bloca dintele permanent care încearcă să erupă și poate provoca astfel o aglomerare, o malocluzie și o masticație necorespunzătoare;
  • Să fie sănătos. Carierea dinților de lapte poate duce la infecții care pot provoca febră și durere. Dacă nu este tratată, infecția din cariile dentare se poate răspândi în alte zone ale capului și gâtului și poate duce la abcese;
  • Să aibă încredere în sine. Copiii cu dinții frontali deteriorați tind să nu zâmbească sau își pot acoperi gura atunci când vorbesc. Uneori încetează să se mai joace cu alți copii. Un zâmbet sănătos le oferă copiilor încrederea în sine, necesară pentru a avea o viață socială bună.

Cum îngrijim dinții de lapte?

Așadar, când este indicat să începi să îți faci griji cu privire la sănătatea orală a copilului tău? Din punct de vedere stomatologic, ar trebui să începi încă de foarte devreme.

Chiar dacă sugarii nu au încă dinți, gingiile lor trebuie totuși menținute curate, căci se pot irita cu ușurință de la zaharurile cauzatoare de bacterii, din laptele praf și din laptele matern.

 

Dinții care sunt doar puțin sub gingii și încă nu au erupt sunt deja predispuși afecțiunilor, în lipsa unei îngrijiri adecvate.

Inițierea îngrijirii orale pentru bebeluș în timpul copilăriei îl ajută, de asemenea, să se obișnuiască cu rutina și probabil să fie mai puțin inconfortabil pentru acesta viitorul periaj al dinților.

 

Perierea dinților bebelușului

 

Când să începi să periezi dinții bebelușului?

 

Odată ce bebelușul are primul dinte, este timpul să începi o rutină de periaj. Odată ce bebelușul are doi dinți care se ating, poți încorpora ața dentară.

Apa de gură poate fi utilizată abia la vârsta de aproximativ 6 ani și trebuie folosită fără a fi înghițită.

Până când copilul tău nu este gata să se spele singur pe dinți, depinde de tine să fii sârguincios în îngrijirea sănătății sale orale. Cu puțină muncă, acest lucru va deveni un obicei înainte să își dea seama și poate chiar să devină o rutină de care vă bucurați împreună.

Copilul tău va avea nevoie de îngrijire orală de două ori pe zi. Pentru a-i păstra gingiile roz, sănătoase și confortabile, va trebui mai întâi să te asiguri că ștergi gingiile, obrajii și limba cu un prosop curat și umed, după fiecare hrănire.

De asemenea, vei dori să limitezi orice acumulare de bacterii în gură, evitând să împarți tacâmurile, cănile cu ei și asigurându-te că nu adorm cu biberonul în gură.

 

După primul său dinte

 

Ingrijirea dintilor de lapte

 

Odată ce apare primul dinte al copilului tău, este timpul să cumperi prima lui periuță de dinți!

Pentru bebeluși, mulți părinți folosesc o periuță specială de cauciuc care se potrivește pe degetul lor. Are mici peri de cauciuc care te pote ajuta să cureți ușor dinții și gingiile copilului și să ajungi în unele zone greu accesibile.

Aceste periuțe tind să fie rezistente la bacterii atunci când sunt păstrate curate și nu necesită neapărat pastă de dinți. Pasta de dinți nu trebuie utilizată până când copilul nu învață cum să scuipe pasta de dinți, fără să o înghită. La 2 anișori, copilul ar trebui să aibă vârsta suficientă pentru a evita înghițirea pastei de dinți.

Vei dori, de asemenea, să verifici gingiile copilului tău pentru a observa orice pete mici de sângerare, deoarece acest lucru poate indica unele probleme de igienă.

Contactează clinica Stelidental, dacă observi că gingiile copilului tău sângerează în mod regulat după periaj.

 

Odată ce copilașul tău are doi sau mai mulți dinți

Ingrijirea dintilor bebelusului

 

Dinții de lapte ai copilului tău ar trebui să crească până la vârsta de 2 ani, dar uneori finalizarea perioadei de erupție a danturii temporare se produce după 3 ani.

 

Odată ce au erupt doi sau mai mulți dinți care se ating, va trebui să adăugi ața dentară, utilizată o dată pe zi, la rutina ta, pentru a ajuta la curățarea zonelor greu accesibile, în care bacteriile pot să se ascundă.

În această perioadă, poți schimba și periuța de dinți cu una clasică, recomandată pentru vârsta copilașului tău.

 

Când alegi periuța de dinți  asigură-te că are perii moi, potriviți pentru gingiile și dinții sensibili ai copilului.

Igienizează dinții copilului cu periuța de dinți, de două ori pe zi, cu o cantitate de pastă de dinți de dimensiunea unui bob de mazăre.

 

La ce vârstă ar trebui să meargă copilul tău la dentist pentru prima oară?

 

Prima vizita la dentist

 

Vizitele periodice la medicul dentist te vor ajuta să protejezi dinții și gingiile copilului de apariția oricăror probleme de sănătate orală, și vor rezolva orice probleme care ar putea apărea.

Prima vizită a copilului tău la un medic pedodont ar trebui să aibă loc în termen de 6 luni de la apariția primului dinte. După aceasta, ar trebui să vizitezi medicul pedodont pentru consult și periaj profesional, o dată la 3 luni, în perioada de erupție a danturii temporare și permanente.

Te așteptăm pentru primul consult stomatologic al copilului tău!

Prima vizită a copilașului la dentist poate fi înfricoșătoare pentru tine și copilul tău. De aceea facem tot posibilul pentru ca procesul să fie distractiv!

 

Stelidental oferă îngrijire dentară specializată pentru copilași de toate vârstele. Medicii noștri stomatologi sunt experți în a-ți ajuta întreaga familie să se simtă în siguranță și confortabil.

Îngrijirea dinților de lapte ai copilului tău este esențială pentru sănătatea sa orală. Cu o rutină zilnică simplă de periaj și de utilizare a aței dentare, poți face tot posibilul pentru a te asigura că dinții permanenți ai copilului tău erup cât mai sănătoși și drepți.

Ai încredere în Stelidental pentru îngrijirea sănătății orale ale copilului tău și vei primi sprijin real din partea profesioniștilor noștri stomatologi, pentru a răspunde oricărei nevoi și a comunica perfect cu tine și copilașul tău.

Programează chiar acum prima vizită a copilului tău la dentist!

 

 

Programează chiar acum prima vizită a copilului tău la dentist!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.