Ce riști cu adevărat dacă nu te speli pe dinți regulat și corect
Te lupți să găsești timpul necesar periajului dentar, de două ori pe zi, dar uneori întrerupi această rutină?
Trebuie să știi că îngrijirea adecvată a dinților și a gingiilor nu reprezintă doar prevenirea cariilor sau a respirației urât mirositoare, ci îți influențează și sănătatea generală. Cavitatea orală este poarta de intrare a bacteriilor în corp - este începutul sistemelor respiratorii și digestive, ambele esențiale pentru a rămâne în viață. Dovezile științifice relevate de studiile medicale arată că igiena dentară precară este asociată cu o mare varietate de boli.
Recomandăm întotdeauna periajul dentar de două ori pe zi timp de două minute și utilizarea aței dentare, cel puțin o dată pe zi.
Îți recomandăm să vizitezi medicul dentist cel puțin de două ori pe an pentru a ajuta la menținerea unei bune igiene dentare. Ignorând acest sfat, nu numai că riscul de a fi afectat de carii dentare crește dramatic, dar este mai probabil să te confrunți cu o serie de alte probleme de sănătate.
Mai jos poți regăsi principalele 7 motive pentru care nu trebuie să neglijezi periajul și folosirea aței dentare:
Infecții gingivale
Majoritatea dintre noi nu știm că atunci când periem și folosim ața dentară, gingiile nu ar trebui să sângereze. Dacă observi orice sângerare în timpul periajului, atunci este posibil să te afli în stadiile incipiente ale dezvoltării bolii parodontale. Gingivita provoacă înroșirea și inflamarea gingiilor și uneori sângerarea acestora la periaj sau în timpul meselor, fiind responsabilă pentru acumularea plăcii bacteriene între dinți și gingii.
Placa transformată în tartru dentar poate distruge țesuturile moi și dure ale cavității bucale, creând dislocarea gingiei de rădăcina dentară (buzunare parodontale) și favorizarea infecțiilor. Aceasta este stadiul sever care se numește parodontoză.
Pierderea dinților
Periajul și folosirea aței dentare sunt esențiale pentru menținerea unei bune igiene orale și pentru întreținerea frumuseții zâmbetului tău.
Dacă nu îți îngrijești dinții, va crește semnificativ riscul de infecție, inflamații și carii dentare - cauze ale pierderii dinților.
Necesitatea tratamentului cu aparat dentar
Odată cu pierderea dinților ca urmare a afectării lor și a țesuturilor de susținere a lor, toți dinții învecinați se vor strâmba, încercând să umple golul rămas pe arcadă. Astfel apare necesitatea purtării de aparat dentar, pentru îndreptarea dinților, dar și în scopul creării de loc pentru înlocuirea dintelui lipsă, prin implant.
Respirație urât mirositoare
Respirația urât mirositoare este cunoscută clinic sub numele de halitoză și poate afecta până la 65% din populație. Există multe motive pentru care apare halitoza ca simptom, dar igiena orală deficitară este unul dintre principalele cauze ale halitozei.
După mese, dacă rămân particule de hrană pentru o perioadă lungă de timp, apare o acumulare de bacterii care provoacă mirosul urât. Periajul și folosirea aței dentare vor elimina bacteriile și placa, ajutând la împrospătarea respirației. Respirația urât mirositoare nu este ceva de ignorat, deoarece poate fi un semn al unor probleme de sănătate mai mari.
Dinți îngălbeniți, zâmbet inestetic
Dinții albi sunt sinonimi cu o igienă orală bună și corectă, iar aspectul zâmbetului și percepția celor din jur contează în societatea de astăzi, atât în cercul de prieteni, cât și în plan profesional.
Risc crescut de apariție a demenţei
Anumite cercetări arată că ar putea exista o legătură între sănătatea dentară precară și demență. De obicei, persoanele care mențin o igienă orală mai bună au obiceiuri de sănătate mai bune.
Cercetătorii au luat 5468 de persoane cu vârsta de 18 ani și au descoperit că persoanele care nu periază zilnic prezintă un risc de demență cu 22% până la 65% mai mare decât cele care periau de două ori pe zi. Un alt studiu mai mic a arătat că creierul pacientului cu Alzheimer avea mai multe bacterii caracteristice bolii parodontale decât persoanele care erau sănătoase din punct de vedere cognitiv.
Declanșarea pneumoniei
Dacă există agenți patogeni care își găsesc refugiu în gură, atunci când inspiri, acestea merge direct în plămâni și pot provoca daune grave. Dar poți reduce șansa unei astfel de pneumonii cu până la 40% îmbunătățind igiena orală.
Te așteptăm la clinica Stelidental.
Sănătatea ta orală este prioritatea noastră!
De când amâni consultul stomatologic? Programează-te chiar astăzi pentru un consult de rutină. Vei afla dacă efectuezi corect și eficient igiena orală, dacă ai afectiuni orale și ce tratamente ai putea să efectuezi pentru un zâmbet mai frumos.
Completează formularul de mai jos și vei fi contactat de noi, pentru stabilirea unei programări sau contactează-ne direct, la nr. de tel. 0723 137 978 și 0239 616 036.
Lasă-ne un comentariu