Tratamentul stomatologic în timpul sarcinii
Tratamentul stomatologic în timpul sarcinii este un subiect important și controversat. Perioada sarcinii este, pentru viitoarea mămică, una încărcată de emoții, dar și de griji și întrebări.
Pentru siguranța mamei și copilului, este importantă informarea cât mai corectă și completă asupra precauțiilor necesare în această perioadă.
Sănătatea orală este deseori ignorată în această perioadă, cu toate că, în popor, circulă vorbe precum cea că în timpul fiecărei sarcini, o femeie pierde câte un dinte. Un sâmbure de adevăr există, pentru că această perioadă este una în care organismul este mai sensibil la îmbolnăviri, inclusiv din sfera sănătății orale.
Ce riști dacă nu mergi la dentist în timpul sarcinii?
În afară de faptul că dinții tăi ar trebui să beneficieze în continuare de aceeași îngrijire ca întotdeauna, este de fapt un risc să nu mergi la consulturi stomatologice regulate în timpul sarcinii, deoarece medicul dentist va putea detecta orice probleme care ar putea afecta sănătatea ta. Problemele tale de sănătate orală pot afecta fătul.
- Carii dentare
Poate nu îți dai seama, dar nivelul de aciditate din gură crește în timpul sarcinii. Acest lucru poate duce la un risc crescut de apariție a cariilor dentare.
Bacteriile datorate infecțiilor dentare îți pot afecta alte organe și pot fi transmise prin sânge către făt.
Gingii sensibile
Este puțin cunoscut faptul că aproape jumătate dintre femeile gravide se vor confrunta cu gingivita (boală parodontală în stadiu incipient). Acest lucru se datorează nivelului crescut de hormoni pe care corpul îl produce în timpul sarcinii, ceea ce va determina dinții să reacționeze diferit la bacteriile din placa bacteriană și va determina sensibilitatea crescută a gingiilor. Gingiile sensibile sunt mai predispuse la infecții care pot afecta și țesutul osos, slăbind stabilitatea dinților pe arcadă.
- Infecție gingivală
Gingivita este ușor de diagnosticat și de gestionat, dar dacă nu este tratată, se poate transforma în parodontoză, care provoacă leziuni ireversibile ale dinților și gingiilor. Prezența parodontozei este, în prezent, legată de greutatea scăzută a copilului la naștere și de riscul de naștere prematură.
Recomandări dacă ești însărcinată
- Să anunți medicul stomatolog ca ești însărcinată;
- Să ai o alimentație sănătoasă, echilibrată, alimentele jucând un rol important atât în menținerea sănătății femeii însărcinate, cât și în dezvoltarea armonioasă a copilului;
- Să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi și să folosești zilnic ața dentară;
- Să mergi cu regularitate la medicul stomatolog pentru evaluarea sănătății tale orale, căci în acest fel poți preveni apariția gingivitei sau a granulomului de sarcină;
- Să eviți orele matinale când faci programările la stomatolog, căci atunci stările de greață sunt mai frecvente;
Problemele de sănătate orală trebuie gestionate, chiar și în timpul sarcinii, dar modul de abordare a tratamentelor stomatologice diferă, în funcție de etapa dezvoltării sarcinii.
În primul trimestru de sarcină trebuie evitate pe cât posibil:
- administrarea oricăror medicamente;
- radiografiile;
- anesteziile.
În această perioadă, trebuie evitate orice intervenții și tratamente care pot afecta organogeneza, căci există riscul de a avea repercusiuni asupra fătului, dar atunci când sunt absolut necesare, se vor efectua cu o atenţie deosebită.
Trimestrul al II-lea de sarcină este perioada cea mai indicată, cea mai sigură pentru tratamentul afecțiunilor dentare care nu pot fi amânate până după naștere.
Ultimul trimestru de sarcină pune din nou probleme, deoarece orice stres suferit de mamă poate produce naşterea prematură.
Utilizarea medicamentelor în perioada sarcinii
Principala preocupare privind administrarea medicamentelor în timpul sarcinii este potențialul efectelor adverse teratogenice, deoarece majoritatea medicamentelor traversează placenta prin difuzie simplă.
Astfel, medicul dentist trebuie să facă o evaluare clară a riscurilor și beneficiilor, înainte de prescrierea medicamentelor pentru pacientele gravide.
Medicamentele trebuie utilizate în timpul sarcinii doar atunci când oferă un beneficiu clar mamei, iar cel mai puțin potențial toxic trebuie selectat atunci când sunt disponibile alternative. Tipul și doza de medicament trebuie evaluate cu atenție, în funcție de perioada sarcinii.
Mai pot beneficia de tratamente complexe, cum ar fi cel endodontic?
Poți și trebuie să tratezi în continuare orice probleme urgente, cum ar fi extracțiile dentare sau infecțiile dentare, în timpul sarcinii. Cu toate acestea, cel mai bine este să programezi orice tratamente care nu sunt urgente, pentru al doilea trimestru
Dar tratamentul de urgență trebuie efectuat întotdeauna cât mai curând posibil.
Poți primi anestezic local în condiții de siguranță dacă ești gravidă, dar trebuie să discuți opțiunile tale, în detaliu, cu medicul tău stomatolog. Dacă îți dorești un tratament cosmetic, cum ar fi albirea dinților, cel mai bine este să aștepți până după naștere.
Recomandări înainte de conceperea unui copil
De preferat ca înainte de conceperea unui copil, viitoarea mamă să-şi rezolve toate problemele stomatologice, întrucât acest lucru ajută la evitarea neplăcerilor unui eventual tratament.
De ce să apelezi la profesioniștii noștri, în perioada sarcinii, pentru sănătatea ta orală ? Pentru:
- sfaturi competente;
- tratamente sigure;
- echipamente și materiale moderne, performante;
- tratamente inovatoare, nedureroase;
- planuri de tratament adaptate și personalizate.
Clinica de medicină dentară Stelidental îți este alături în cea mai magică perioadă din viața ta de familie!
Lasă-ne un comentariu