Ramura medicinei dentare care se ocupa cu indreptarea pozitiei dintilor, reglarea muscaturilor si a rapoartelor dintre cele doua maxilare este reprezentata de Ortodontie Braila.
Metoda prin care aceste afectiuni sunt tratate consta in aplicarea unui aparat dentar.
Efectele dintilor inghesuiti sau incalecati se observa in timp:
- depunerea tartrului,
- curatarea dificila si incompleta a danturii,
- aparitia cariilor,
- pierderea mai rapida a dintilor
- afectiuni ale oaselor si maxilarului.
Materialele din care sunt concepute aparatele dentare sunt diversificate.
Unele modele ajung sa fie chiar invizibile.
Acesta poate fi dat jos in timpul meselor, de exemplu sau atunci cand cel mic se spala pe dinti.
Proteza fixa este realizata prin introducerea firelor metalice in bracketii ortodontici. Cei din urma pot fi metalici sau din alte materiale ceramice, mai estetice.
Perioada de purtare a aparatului dentar este cuprinsa intre 6 luni si 3 ani. Fiecare dantura este diferita, asadar fiecare tratament ortodontic este adaptat in functie de caz.
Aparatul dentar trebuie reglat in functie de cum isi atinge scopul pentru care a fost montat: alinierea dintilor.
Dupa perioada de purtare a aparatului dentar, propusa de medicul ortodont, mai urmeaza un timp de acomodare ce face parte din tratament.
In primele 3-6 luni de la terminarea perioadei de purtare a aparatului dentar urmeaza stabilizarea danturii pe noua pozitie.
Contentiile au rolul de a asigura mentinerea noii pozitii a dintilor facilitand formarea tesutului osos din jurul dintilor.
Aceasta reprezinta unica solutie de incheiere a tratamentului ortodontic, asadar nu este optionala.
Oricum, nu este motiv de ingrijorare intrucat aparatul de contentie nu este vizibil si poate fi si mobil.
Se recomanda ca prima consultatie la medicul specialist sa se faca odata cu eruptia primilor dinti definitivi, nu mai tarziu de varsta de 7 ani.
In timp ce majoritatea tratamentelor incep la o varsta cuprinsa intre 9 si 14 ani, unele probleme ortodontice pot fi mai usor de corectat daca se intervine precoce.
Pot fi de doua tipuri:
Fiecare tip de aparat dentar prezinta diferite avantaje si dezavantaje si pentru o alegere corecta si stabilirea unui plan de tratament este necesar consultul unui medic ortodont.
Tine minte: o vizita la medicul ortodont nu inseamna, automat, ca micutul tau are o problema sau ca trebuie sa sufere, din acel moment, vreun tip de tratament.
Vizita este primul pas, iar tu si copilul tau veti decide, impreuna cu medicul, daca este necesara o asemenea masura.